Licențiat în dezvoltare în societăți și teritorii

Generalități

2 locații disponibile
Citește mai multe despre acest program pe site-ul școlii

Programul de descriere

prezentare

Licențiatul în dezvoltarea societăților și teritoriilor oferă o pregătire multidisciplinară care combină lecții teoretice în științele umane și sociale cu cursuri, ateliere practice și stagii care se pregătesc pentru un angajament de acțiune.

Îmbătrânirea populației, globalizarea, schimbările climatice, extinderea urbană, transformările rurale, democrația, creșterea economiei cunoașterii, inegalitățile sociale și pluralismul cultural și modurile de viață sunt Acestea sunt realitățile cu care se confruntă agenții de schimbare socială care sunt abordate în cadrul acestei formări de științe sociale aplicate.

Programul își propune să îmbunătățească cunoștințele și o înțelegere critică a realităților sociale contemporane care afectează dezvoltarea societăților și teritoriilor.

obiective

Dezvoltarea cunoașterii și înțelegerii realităților sociale contemporane care afectează starea de dezvoltare a societăților și teritoriilor.

O pregătire interdisciplinară care folosește mai multe discipline științe sociale

Dezvoltarea societăților și teritoriilor implică mai multe discipline științifice sociale: antropologie, sociologie, geografie, științe politice, economie, istorie.

Cursurile permit abordarea mizelor sociale și teritoriale din aceste puncte de vedere diferite, pentru a avea o perspectivă completă și critică a realităților studiate.

Bacalaureatul în dezvoltarea companiilor și teritoriilor facilitează intrarea pe piața muncii prin cursuri de administrare, etică, introducere în medii de practică și experiență stagiară. Pentru a finaliza cursul, studentul poate alege, de asemenea, unele cursuri de îmbogățire în alte UQAR .

Oportunitatea de a înțelege mai bine viața în societate pentru a acționa mai bine

Bacalaureatul în dezvoltarea societăților și teritoriilor oferă posibilitatea de a interacționa cu aspirațiile cetățenilor, de a analiza situații concrete și de a ajuta la rezolvarea problemelor sociale.

Teoriile sunt mobilizate pentru a înțelege fenomenele societății, a promova inovația socială și a produce cunoștințe fiabile pentru a ghida acțiunea colectivă. Preluarea unei perspective istorice sau filozofice este, de asemenea, adecvată pentru a clarifica problemele prezentului, semnificația evenimentelor și implicațiile schimbărilor în curs.

Învățarea în teren, prin practică

Formulele pedagogice la licența de dezvoltare a companiilor și teritoriilor se bazează pe două principii:

 • analiza situațiilor reale este cea mai bună modalitate de a progresa în integrarea realizărilor diferitelor discipline;
 • Următorul pas este să vă adresați profesioniștilor din dezvoltarea socială care o pot inspira, să-i crească conștientizarea cerințelor practicii și să o intereseze pentru oportunitățile de angajare.

Studenții beneficiază de mai multe întâlniri cu mulți profesioniști ai dezvoltării și vizite la organizații, activități și excursii pe teren, introducându-le într-o gamă largă de căi posibile.126565_rsz_adobestock_250661602.jpg

Stagii pentru aplicarea cunoștințelor dobândite într-un context concret

Licența de dezvoltare în societăți și teritorii include stagii creditate în organizații care doresc să găzduiască studenți care aspiră să devină agenți de dezvoltare și schimbare.

Sub supravegherea unui profesor și a organizației alese, aceste cursuri oferă posibilitatea de a aplica cunoștințele dobândite pentru realizarea unei abordări complete de cercetare, combinând dimensiuni teoretice, critice și metodologice.

Procesul implică, de asemenea, scrierea unui raport de cercetare și prezentarea rezultatelor organizației clientului. Setul își propune să fie aplicat în mediul de formare.

Stagiile se pot face și în străinătate.

Aptitudini dorite într-o mare varietate de domenii profesionale

Mințile creative și riguroase sunt căutate să abordeze provocările cu care se confruntă organizațiile publice și private, guvernele și grupurile de cetățeni, pe scurt, toți cei care lucrează la diferite scări în dezvoltarea comunităților și teritoriilor.

Principalii angajatori

În calitate de analist social, absolventul BScD deține o pregătire în științele sociale care îi permite să-și ofere serviciile sale ca ofițer de dezvoltare sau ca consultant în științe sociale aplicate în diferite agenții guvernamentale, comunitar, local și regional, din perspectiva planificării, coordonării proiectelor sau inițiativelor privind fenomenele sociale care afectează teritoriile și populațiile.

Principalii angajatori pentru absolvenții licenței de dezvoltare în societăți și teritorii sunt organizații locale și regionale de dezvoltare, indiferent dacă provin din sectorul comunitar, public sau privat, cum ar fi:

 • Corporații de asistență pentru dezvoltare comunitară (CFDC);
 • consilii regionale de consultare și dezvoltare (CRCD);
 • Consiliile regionale de mediu (CRE);
 • municipalități județene regionale (RCM);
 • organizații non-profit (economie socială, mediu, incluziune socială etc.);
 • municipalități;
 • serviciu public;
 • organizații de cercetare;

Principalele locuri de muncă

Principalele locuri de muncă disponibile pentru absolvenții licenței de dezvoltare în societăți și teritorii sunt:

 • ofițer de dezvoltare;
 • agent de cercetare;
 • manager de proiect;
 • ofițer de coordonare;
 • agent comunitar;
 • agent de dezvoltare turistică;
 • consilier pentru dezvoltare;

Posibilitatea de a continua doctoratul

Absolvenții cu diplomă de licență în dezvoltarea companiilor și teritoriilor au posibilitatea de a continua progresul la master în dezvoltare regională (cu memorie sau cu test), DESS în dezvoltare regională și teritorială și doctoratul în dezvoltare regională.

De asemenea, au acces la programele de absolvire UQAR în următoarele domenii:

 • etică;
 • management de proiect;
 • managementul oamenilor la locul de muncă.

O echipă de profesori dedicați studenților

Cursurile limitate facilitează schimburile cu profesorii și între studenți, creând în același timp o atmosferă propice realizării proiectelor studenților.

Echipa diversă a facultății este angajată în proiecte de cercetare dedicate înțelegerii și susținerii dezvoltării în Quebec, regiunile sale și pe plan internațional.

Disponibilitatea și supravegherea remarcabilă din partea acestor profesori favorizează succesul studiilor.

Multe oportunități de ședere în străinătate

UQAR oferă multe oportunități de a rămâne în străinătate pentru studenții motivați să-și extindă cunoștințele în timp ce trăiesc o experiență culturală plină de satisfacții. Aceste șederi pot lua forma unui program de schimb, a unui stagiu practic sau a unui sejur de cercetare. Mai multe surse de finanțare sunt, de asemenea, disponibile.

Acord de dublă diplomă cu Universitatea Catolică de Vest (Franța)

Ca parte a pregătirii lor, studenții pot profita de acest acord, permițându-le, pe lângă obținerea diplomei de licență în dezvoltarea companiilor și teritoriilor, să obțină o diplomă de licență în științe umane și științe sociale, științe sociale, cursuri Sociologie aplicată și etnologie la Universitatea Catholique de l'Ouest, campusul Angers, Franța.

Condiții de admitere

Baza de colegiu

Dețineți o diplomă de studii universitare (DCS) sau echivalent.

Abilități de limbă franceză: în plus, un candidat care nu poate demonstra competență în limba franceză în conformitate cu criteriile „Politicii privind limba franceză licențiată” va trebui să se supună examinării instituționale a Francezii, primind o somație în acest sens. În cazul eșecului examenului, va fi necesară finalizarea cu succes a unui curs de franceză funcțional, iar înregistrarea pentru acest curs este obligatorie în următorul termen.

Experiență de bază

Dețineți cunoștințe și experiență adecvate considerate relevante. În acest caz, candidatul va trebui să demonstreze membrilor comisiei de selecție că are cunoștințele necesare pentru a urma un program universitar de licență.

Abilități de limbă franceză: în plus, un candidat care nu poate demonstra competență în limba franceză în conformitate cu criteriile „Politicii privind limba franceză licențiată” va trebui să se supună examinării instituționale a Francezii, primind o somație în acest sens. În cazul eșecului examenului, va fi necesară finalizarea cu succes a unui curs de franceză funcțional, iar înregistrarea pentru acest curs este obligatorie în următorul termen.

Ultima actualizare Mart 2020

Despre facultate

L'UQAR, une université d'excellence en recherche! Riche de la diversité de ses expertises de calibre international, l’UQAR se démarque parmi les meilleures universités en recherche au Canada. La comp ... Citeste mai mult

L'UQAR, une université d'excellence en recherche! Riche de la diversité de ses expertises de calibre international, l’UQAR se démarque parmi les meilleures universités en recherche au Canada. La composition des axes d'excellence en recherche de l'UQAR- les sciences de la mer, le développement régional et la nordicité- reflète cette réalité distinctive. https://uqar.ca/nouvelles/uqar-info/3088-l-uqar-se-demarque-en-recherche-parmi-les-meilleures-universites-au-canada Citește mai puţin